Als je ooit met een marketeer of copywriter samengewerkt hebt, is de kans groot dat de term ‘tone of voice‘ je bekend in de oren klinkt. Of dat zou toch moeten. Want het is een belangrijk aspect van je content marketing en van de branding van jouw bedrijf of merk.
Hè? Wat? Donder? Keulen!
Wat is die tone of voice eigenlijk?
Voor wie niet mee is met dat hippe marketingtaaltje, leg ik het begrip graag even uit in mensentaal. Als we ‘tone of voice’ gaan vertalen, komen we uit bij iets als ‘het geluid van de stem’. Van jouw stem – of die van je merk – welteverstaan. Het is dus belangrijk dat je jouw stem bepaalt en het geluid dat je daarmee maakt. Jouw tone of voice is jouw manier van communiceren met je doelgroep(en). Dat is dus de content die je produceert, zowel online als offline. Denk maar aan blogposts, social media posts, video’s, folders, catalogi, nieuwsbrieven, enzovoort. Maar je breidt het best ook uit naar je dagelijkse communicatie: mails, telefoon- en face-to-facegesprekken. Je wil in je communicatie naar je doelgroep consequent zijn en hen een gevoel van herkenning geven wanneer ze iets van jou lezen, zien of horen.
Hoe bepaal je die tone of voice?
Het eerste wat bij ons opkomt als we aan tone of voice denken, is formeel en informeel. En dat klopt. Maar consequent communiceren is veel ruimer dan dat. Je gaat bepalen wat jouw stem is en hoe je ermee communiceert.
Om je tone of voice te bepalen, moet je rekening houden met 4 belangrijke factoren:
- Stem
- Doelgroep
- Doel
- Kanaal
1. Vind je eigen stem
De stem waarover ik het heb, is je persoonlijkheid. Je merkpersoonlijkheid. Je wil uiteraard je doelgroep aanspreken, maar dat doe je niet per sé in zijn taal. Het belangrijkste is dat je oprecht overkomt en dat wat je zegt ook overeenkomt met wie je bent. Ga geen jongerentaal gebruiken als je de helft van die woorden niet begrijpt, laat staan ooit in de mond neemt.
Jij hebt je eigen stem. Ga op zoek naar de kernwaarden en de identiteit van jouw merk. Wees jezelf. Het lijkt een spreuk van de Bond Zonder Naam, maar hij past hier wel perfect. Het komt niet alleen oprecht over op je doelgroep, het is voor jezelf ook veel gemakkelijker om vol te houden.
2. Wie is je doelgroep?
Je schrijft uiteraard niet enkel voor jezelf. Je wil iemand bereiken met je communicatie. Waarschijnlijk heb je die wel al duidelijk voor ogen. Want “iedereen” kan niet jouw doelgroep zijn. Je kan er wel meerdere hebben, maar meestal zijn die te bundelen in 1 grotere groep. Of heb je voor verschillende activiteiten een andere doelgroep.
Ik richt me bijvoorbeeld voornamelijk naar (solo-)ondernemers in de lifestyle-branche. Wil dat zeggen dat ik nooit iets zal schrijven voor een advocatenkantoor? Natuurlijk niet!
Maar als ik aan mijn ideale klant denk, zal dat eerder die hippe nieuwe brouwerij zijn dan het advocatenkantoor ernaast. Die ideale klant is immers degene die je voor ogen moet houden als je content creëert. Schrijf je communicatie alsof die gericht is naar die ene persoon. Dat kan een fictief persoon zijn met alle kenmerken die jouw ideale klant heeft of dat kan een echte persoon zijn naar wie je je richt bij het schrijven van je posts (hallo Koen!) Zo schrijf je voor een bepaald iemand en niet voor eender wie het zou lezen en geïnteresseerd zou kunnen zijn. Op die manier krijgt iedereen in je doelgroep het gevoel dat je hem (of haar) persoonlijk aanspreekt.
3. Zet je doel
Per communicatie die je op de wereld loslaat, moet je een doel bepalen. Wat wil je hiermee bereiken? Het snelle antwoord hierbij is: “meer klanten, meer verkopen, meer geld”. Maar als dat je doel is bij elk stukje content dat je maakt, sta je binnen de kortste keren bekend als irritante marktkramer. Als je een langetermijnrelatie wil opbouwen met je klant, kan je maar beter een degelijk inzicht hebben in zijn klantreis (of customer journey, om het alweer met een fancy marketingterm te zeggen). De reis die jouw ideale klant aflegt tot zijn aankoop én daarna. In elke stap van die reis heeft de klant behoefte aan een andere aanpak. Je kan hierop inspelen met verschillende types content.
Met jouw content kan je je volgers/bezoekers:
- informeren: iets informatief over je producten of bedrijf
- amuseren: grappige memes, foto’s, behind the scenes …
- iets bijleren: je (vak-)kennis tonen en je status als expert bevestigen
- activeren: overtuigen om een actie te ondernemen (doorklikken naar je webshop, whitepaper downloaden…)
Niet elke Facebookpost hoeft te resulteren in directe verkoop in je webshop. Zeker sociale media zijn bedoeld om het engagement van je volgers te vergroten, hen zo na verloop van tijd te overtuigen voor een aankoop, hen ambassadeurs te maken van jouw merk en zo andere potentiële klanten aan te trekken.
4. Kies je toon per kanaal
Op Twitter ben je gebonden aan een beperkt aantal tekens, op LinkedIn werken zakelijke artikels zeer goed. Op je website ben je vrij om je ding te doen en bij een folder hou je best rekening met het totaalbeeld en lay-out. Je zal je teksten en je toon daaraan aanpassen. Maar je behoudt altijd je eigen stem.
U of jij?
De vraag die ik stel voor ik een tekst schrijf: spreek je je doelgroep aan met u of jij? Nog meer donder. Nog steeds in Keulen. Oei, daarover moet je toch eens nadenken. Dan kan je gaan beginnen onderscheid maken tussen formeel en informeel. Maar je kan ook een perfect formele tekst schrijven met je. Of een heel sarcastische meme met u. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.
Ik raad mijn klanten altijd aan om te denken: hoe spreek ik mijn klanten aan in persoon? Wat voelt voor mij het beste? Wat past er het best bij mijn merkpersoonlijkheid? Bij een boekhoudkantoor zal dat eerder u zijn, terwijl een kledingwinkel voor tienermeisjes het bij je houdt.
Bij mij staat bijvoorbeeld het persoonlijke aspect in mijn klantencontacten prominent op de voorgrond, wat maakt dat ik neig naar je. Dat wil niet zeggen dat ik dikke vriendjes word met al mijn klanten (alleen maar met de héle toffe ;)), maar het belichaamt wel mijn idee dat je om goede copy te kunnen schrijven in het hoofd van iemand moet kunnen kijken en een persoonlijke klik moet hebben.
Van mijn boekhouder verwacht ik dat de cijfers in orde zijn en niet dat hij de ziel van mijn bedrijf kan blootleggen. Daarom kijk ik er ook niet van op dat hij de (in mijn ogen) meer afstandelijke vorm u gebruikt.
Maar kies vooral zelf! Wat voelt goed voor jou? En blijf daarbij. Wees consequent. Je kan eventueel per kanaal een andere aanspreekvorm kiezen afhankelijk van de toon die je daar gebruikt, maar blijf daar dan bij. Niets verwarrender voor een bezoeker dan in de eerste paragraaf aangesproken te worden met u en 2 zinnen verder met jij om dan op de contactpagina weer u tegen te komen.
Blijft het maar donderen in Keulen? Heb je graag persoonlijk advies van een expert of wil je dat ik jouw teksten voor jou uitpluis en/of herschrijf? Laat het me vooral weten, ik ben er om je te helpen.
0 reacties